Információs füzet

Adóváltozások címszavakban

2020-as minimálbér változás December 30-án nyilvánosságra hozták, hogy a már korábban megszavazott 8%-os mértékben változnak a minimálbérek.

Tovább

Fontos változások a valós idejű számla-adatszolgáltatásban

Már csak 2020. március 31-ig lehet adatot szolgáltatni az adóhatóság részére a 2018. július 1-jétől kötelező, valós idejű adatszolgáltatás kereteit adó NAV online számla mostani támogatott v1.1-es verziójával. Ezt követően 2020. április 1-től kötelezően át kell állni a v2.0-ás verziójára.

Tovább

Katás és kivás vállalkozások is kaphatnak MFB hitelt

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megkönnyíti az EU-s vállalkozási hitelkonstrukciók igénylési feltételeit, a kedvezményezettek körét is bővítik, így az egyszerűsített adózású vállalkozások is igényelhetnek hitelt.

Tovább

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó külföldön szolgáltat

Számos kérdés merül fel annak kapcsán, hogy alanyi adómentes egyéni vállalkozás külföldi magánszemély megrendelőnek fog munkát végezni. Kell-e a külföldi adóhivatalnál regisztrálnia?

Tovább

Ki minősül főállású kisadózónak?

A 2012. évi CXLVII. törvény 2.§ 8.pontja határozza meg, hogy ki minősül főállású kisadózónak. Főállású kisadózónak minősül a kisadózó, kivéve azt a kisadózót, aki a tárgyhónap egészében megfelel a következő feltételeknek:

Tovább

Mit kell tudni a KATA-s jövedelemigazolásról?

KATA-s vállalkozóként mennyi jövedelmet igazol le a NAV? KATA-s adózási rendszer körébe tartozó vállalkozások esetében, NAV által igazolt jövedelemként az előző évi árbevétel 60%-a igazolható le, de minimum a minimálbér összege.

Tovább

Miért nem élnek a vállalkozások az adóelőnyökkel?

Bár a magyar adózási törvények igen kacifántosak és kellő szakértelemet igényelnek, de átfogó ismeret és a folytonos felülvizsgálat, monitorozás meghozhatja a kellő eredményt, mégpedig olyan adóelőnyöket, melyeket nem használnak ki eléggé a vállalkozások.

Tovább

Iparűzési adó katás egyéni vállalkozóknál – mire érdemes figyelni?

Iparűzési adó katás egyéni vállalkozóknál – mire érdemes figyelni? Most igazán érdemes odafigyelni, mert akár a dupláját is fizethetjük annak, amit kellene.

Tovább

We'll never spam or give this address away.