Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

Írta: Trimova

2024.05.15.

  1. május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Mire kell figyelni?

Az adózók március 15. óta elérhetik a NAV által elkészített bevallási tervezeteket online, aki azonban igényli, május 21-éig a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is kérheti a tervezet kinyomtatását. Fontos tudni, hogy amennyiben valaki elfelejti leadni bevallását, a NAV által készített tervezet automatikusan érvényes bevallássá válik a határidő lejárta után.

Miért érdemes átnézni a tervezetet?

Az adókedvezmények érvényesítése szempontjából mindenképpen ajánlott átnézni a tervezetet, még akkor is, ha csak magyar munkáltatótól vagy kifizetőtől származó jövedelmet szereztek.

Milyen szja-kedvezmények érvényesíthetők?

Az alábbi kedvezményeket érvényesíthetik a 2023-as adóévre vonatkozóan:

  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  • 30 év alatti anyák kedvezménye
  • Személyi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Családi kedvezmény

Fontos információk egyéni vállalkozóknak és mezőgazdasági őstermelőknek

Az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett adószámos magánszemélyeknek szintén május 21-ig kell benyújtaniuk bevallásukat. Az ő esetükben a NAV által készített tervezet nem válik automatikusan adóbevallássá a határidő letelte után, ezért a tervezetet beküldés előtt ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival.

Az egyéni vállalkozó az előző évre vonatkozó éves adóbevallásához fűzött – a határidő letelte előtt benyújtott – nyilatkozatban jelentheti be az átalány választását a tárgyévre.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...

Kamarai tagdíj befizetési határidő: 2024. Március 31.

Regisztrációs kötelezettség Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar...