Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Írta: Trimova

2024.04.29.

Foglalkoztatás fajtái

Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre.

Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg:

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint
  • alkalmi munka.

Mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatokban végzett munka, illetve a mezőgazdasági termékek anyagmozgatását és csomagolását foglalja magában, amennyiben ez nem haladja meg azonos felek között a 120 napot évente.

Turisztikai idénymunka a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknál végezhető, szintén maximum 120 napig.

Alkalmi munka esetén a munkaviszony legfeljebb 5 egymást követő napon, egy hónapon belül maximum 15 napon, és évente legfeljebb 90 napon át állhat fenn.

Ha a munkáltató és a munkavállaló idénymunkára, vagy idénymunkára és alkalmi

munkára létesít egymással több alkalommal munkaviszonyt, akkor ezen munkaviszonyok együttes időtartama a naptári évben a 120 napot nem haladhatja meg.

Fizetendő közterhek

A munkáltatót terhelő közteher a munkaviszony minden naptári napjára

munkavállalónként:

Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a minimálbér 0.5%-a, naponta 1.300 forint.

Alkalmi munka esetén a minimálbér 1%-a, naponta 2,700 forint.

Filmipari statiszták esetében a minimálbér 3%-a, naponta 8,000 forint.

Bejelentés és bevallás

A munkáltató köteles az egyszerűsített foglalkoztatás megkezdése előtt bejelenteni a munkavállaló adatait az illetékes NAV-igazgatóságnak elektronikusan, telefonon, vagy mobilalkalmazáson keresztül.

A bevallást minden hónapban, kizárólag elektronikusan kell benyújtani a tárgyhónapot követő hó 12-éig a 2408 jelű nyomtatványon.

Munkáltatói igazolások

A munkáltatónak olyan bizonylatot kell kiállítania és a kifizetéskor átadnia az egyszerűsített foglalkoztatott magánszemélynek, amiből kitűnik a munkavállaló bevételének teljes összege és jogcíme. A munkáltató ugyanakkor nem köteles az elszámolási évet követő év január 31-éig összesített igazolást adni a munkavállalónak.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...

Kamarai tagdíj befizetési határidő: 2024. Március 31.

Regisztrációs kötelezettség Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar...