Írta: Trimova

2024.03.13.

Regisztrációs kötelezettség

Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara honlapján találhatóak. Ez a lépés nemcsak formális követelmény, hanem lehetőség is a vállalkozások számára, hogy hozzáférjenek a kamara által nyújtott szolgáltatásokhoz és támogatásokhoz.

Éves tagdíj

A már regisztrált és folyamatosan működő vállalkozások minden évben március 31-ig kötelesek az éves 5.000 forint tagdíjat befizetni az országos kamara bankszámlaszámára. A befizetéskor a közlemény rovatban mindenképpen fel kell tüntetni a vállalkozás adószámát.

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően a Gktv. módosítása miatt a már létező és az újonnan alakuló vállalkozásoknak nem a székhely szerint illetékes területi kamarának, hanem az országos illetőségű Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni.

A 2024. évre vonatkozó kamarai hozzájárulást a MKIK Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlájára kell megfizetni.

A kötelező kamarai regisztráció alól kivételt képeznek a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek a Nemzeti Agrárkamaránál kell regisztrálniuk. Ez a változás lehetőséget biztosít a mezőgazdasági szektorban működő vállalkozások számára, hogy szakterületüknek megfelelő támogatást és képviseletet kapjanak.

A határidő elmulasztásának következményei

Kiemelten fontos a határidő betartása, mivel a be nem fizetett tagdíjak esetében a Nemzeti Adó és Vámhivatal adók módjára végrehajtás útján fogja beszedni az összeget, amelyhez további 5.000 forint végrehajtási díj is társul. Ez nemcsak plusz kiadást, de felesleges adminisztrációs terhet is jelent a vállalkozások számára.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Új elektronikus szolgáltatás a NAV-tól – Adóazonosító Jel igazolás

május 9-től a NAV egy új digitális szolgáltatással bővült. Mostantól elektronikusan is lekérhető az adóazonosító jelről szóló igazolás a NAV Ügyfélportálon (ÜPO). Az adóazonosító jel igazolását általában akkor kérik, ha az adókártya elveszik, megrongálódik vagy...

Értesítések a jogviszonyváltozásokról a NAV-Mobilon

A NAV-Mobil alkalmazás 2024 májusától új funkcióval bővült. Mostantól push üzenetekkel értesítést küld a biztosítotti jogviszony változásairól, így azonnal értesülhet, ha munkáltatója módosítja foglalkoztatásának feltételeit, akár közös megegyezéssel, akár...