A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti az szja-bevallási tervezeteket

Írta: Trimova

2024.03.13.

Az utóbbi időszakban Magyarországon jelentősen egyszerűbbé vált az adóbevallás folyamata.

Sok esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az adóbevallását, amelyet csak át kell nézni és jóváhagyni.

Kivéve, ha valaki adókedvezményre jogosult, vagy nem esik abba a csoportba, akiknek a NAV készíti el az adóbevallását, illetve ha nincs Ügyfélkapu hozzáférése.

Ismertetjük, mi a teendő ilyen helyzetekben.

Március 15-től a KAÜ azonosítóval (Központi Azonosítási Ügynökség, amely az Ügyfélkaput, Elektronikus személyit, Részleges Kódú Telefonos Azonosítást vagy Arcképes Azonosítást jelenthet) rendelkező személyek megtekinthetik személyi jövedelemadó bevallásuk tervezetét.

Március 18-ig a KAÜ azonosítóval nem rendelkező adózók kérhetik a NAV-tól, hogy postán küldje el nekik a bevallás-tervezetüket. Ezt követően már csak a NAV ügyfélszolgálatainál lehet igényelni a tervezetet.

Április 30-ig a NAV értesíti azokat a KAÜ azonosítóval rendelkező adózókat, akik nem módosították vagy egészítették ki bevallási tervezetüket, az esedékes adó összegéről. A NAV szintén postán értesíti azon KAÜ azonosítóval nem rendelkező magánszemélyeket, akiknek adóvisszatérítésük vagy befizetendő adójuk keletkezett, ha március 18-ig nem kérték a papír alapú bevallási tervezetet vagy másképpen nem teljesítették bevallási kötelezettségüket.

Május 21. a határidő az önálló adóbevallás benyújtására és az adó megfizetésére. Eddig a dátumig lehet javítani, kiegészíteni az adóbevallási tervezetet az elektronikus felületen, és ekkor kell benyújtani az 1+1%-os rendelkezéseket is.

Kiknek készíti el a NAV automatikusan az adóbevallást? Idén is a NAV készíti el azoknak az szja-bevallás tervezetét, akikről munkáltatói vagy kifizetői adattal rendelkezik, többek között a munkavállalók, őstermelők, áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók tartoznak ide.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...

Kamarai tagdíj befizetési határidő: 2024. Március 31.

Regisztrációs kötelezettség Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar...

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot

november 21-én fogadta el a Parlament a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatásait tartalmazó őszi adócsomagot, ebből szemezgettünk. Kimaradt az adócsomagból az a rész, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő a 2025-től a...