Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot

Írta: Trimova

2023.12.12.

  1. november 21-én fogadta el a Parlament a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatásait tartalmazó őszi adócsomagot, ebből szemezgettünk.

Kimaradt az adócsomagból az a rész, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő a 2025-től a másodállású vállalkozóknak.

Bekerült a törvénybe a NAV által elkészített áfabevallásról szóló rendelkezés. A javaslat értelmében jövőre a NAV az szja-bevallások mellett már az áfabevallások tervezetét is elkészíti, és kiajánlja a rendelkezésére álló adatok felhasználásával. Azok az adózók, akik elfogadják majd a kiajánlott bevallást, nem lesznek kötelesek belföldi összesítő jelentés készítésére sem.

Az értékpapírból és kamatból származó jövedelmekre nem kell alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó előírásokat (USA–magyar kettős adózást kizáró egyezmény megszűnése miatt), ha a jövedelem juttatója OECD-tagállamban székhellyel rendelkező személy.

A kifizetőt terhelő adó a jelenlegi havi helyett negyedéves bevallású lesz főszabály szerint.

A munkaerőpiacra lépők után igénybe vehető szociális hozzájárulási adó kedvezmény szűkül, és csak a magyar állampolgárok, illetve a Magyarországgal határos nem EGT-államok (így Szerbia és Ukrajna) polgárai után lehet igénybe venni.

A nagy összegű adóhiánnyal és/vagy adótartozással rendelkező adózók közzététele egységesen százmillió forint felett, a helyi adók vonatkozásában egységesen 500.000 forint felett merül fel.

Az elfogadott tervezet az eNyugta bevezetését is tartalmazza, amivel a Pénzügyminisztérium sajtóközleménye szerint “Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban”. Az e-nyugta lényege, hogy minden egyes bevásárlás nyugtája elérhető lesz a vásárló számára egy digitális gyűjtőhelyen, papíralapú nyugtát pedig csak a vevő kifejezett kérésére adnak az eladók.

A jelenlegi literenként 3,5 forintról 10 forintra nő a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető összeg árufuvarozás és meghatározott kategóriájú személyszállítás esetén.

Sokakat érintő változás, hogy adómentes lesz a számsorsolásos szerencsejátékokon elért nyeremény.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Emelkedik a minimálbér decembertől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt. A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak. December 1-jétől a havi...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...

Adószámlák a postádban: Az NAV október végéig mindenkit értesít!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tervek szerint október végéig elküldi az adószámla-értesítéseket azoknak a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, akiknek ötezer forintnál nagyobb adótartozásuk, vagy ezer forintnál több túlfizetésük van, valamint akiknek...