Emelkedik a minimálbér decembertől

Írta: Trimova

2023.12.06.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt.

A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak.

  1. December 1-jétől a havi minimálbér kötelező összege a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében 266 800 forint. A garantált bérminimum havi összege 326 000 forint.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése az adókötelezettségeknél is emelkedéssel jár.

Személyi jövedelemadó

Az SZJA törvény az év első napján érvényben lévő kötelező legkisebb munkabér havi összegét határozza meg minimálbérként, éves minimálbérként pedig ennek tizenkétszeresét.

Ezek alapján a személyi kedvezmény havi összegének kiszámításakor 2023 decemberében is a 232 000 forint egyharmada száz forintra kerekítve vehető figyelembe.

Az átalányadózó egyéni vállalkozóknál 2023-ban az átalányadózás éves bevételi értékhatára 27 840 000 forint, 1 392 000 forint – átalányban megállapított jövedelem – adómentes.

Szociális hozzájárulási adó

A szochótörvény minimálbérként az SZJA törvényhez hasonlóan az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét állapítja meg, ezért a szochóból érvényesíthető kedvezmények számításakor minimálbérként szintén a 232 000 forintot kell figyelembe venni.

Társadalombiztosítási járulék

A Tbj. alapján a decemberi tb-járulék megállapításakor minimálbérként 266 800 forintot, vagy szakképzettséget igénylő főtevékenységnél a garantált bérminimum havi összegét, azaz 326 000 forintot kell alapul venni.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot

november 21-én fogadta el a Parlament a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatásait tartalmazó őszi adócsomagot, ebből szemezgettünk. Kimaradt az adócsomagból az a rész, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő a 2025-től a...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...

Adószámlák a postádban: Az NAV október végéig mindenkit értesít!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tervek szerint október végéig elküldi az adószámla-értesítéseket azoknak a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, akiknek ötezer forintnál nagyobb adótartozásuk, vagy ezer forintnál több túlfizetésük van, valamint akiknek...