Írta: Trimova

2023.11.22.

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig.

A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások adózásának veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályairól szóló 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelet, amely egyes termékek vendéglátás keretében vagy ajándékként történő átadását adómentesnek minősíti, tehát sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót nem kell fizetni. A 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelet 2023. november 11-én lép hatályba.
November 16-ától adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket.
Fontos, hogy a nem közvetlenül borászatból, tehát boltokból beszerzett bor nem mentesül az adófizetési kötelezettség alól.
A mentesség alá vont borászati termékek körébe az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. szereplő, szőlőből készült termékek részében tartoznak.
Az adómentesség azokat a borászati termékeket érinti, amelyek juttatása:
• ¬reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá
• üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történik.
Az adómentesség a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet alatt áll fenn.
Figyelni kell arra, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításra kerül-e, ugyanis a jelenlegi időbeli hatály 2023. November 26.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...