A nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása, azaz rögzítése

Írta: Trimova

2023.10.24.

Számos oka lehet annak, ha valaki elhalasztja a nyugdíjba vonulás időpontját. A leggyakoribb ok az, hogy az tovább illető szeretne dolgozni, akár változatlan feltételekkel, például továbbra is teljes munkaidőben.

Ez a döntés pozitív hatással lehet a későbbi nyugdíj összegére, mivel a további munkavégzés során a szolgálati idő tovább növekedhet, akár több évvel is. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor már megnövekedett szolgálati idővel lehet számolni. (Nyugdíjasként nem szerezhető további szolgálati idő, mivel a nyugdíjból nem történik járulék fizetés)

Így tehát más lehet a nyugdíj összege a korhatár betöltése időpontjában megállapítva, illetve egy azt követő, akár évekkel későbbi időpontban.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy ha valaki eléri a számára előírt nyugdíjkorhatárt és legalább 20 évet dolgozott, akkor igényelheti, hogy az öregségi nyugdíját megállapítsák (vagyis rögzítsék) anélkül, hogy azt kifizetnék.

Ha valaki a nyugdíjkorhatár elérése után továbbra is dolgozik, és legalább egy évnyi szolgálati időt gyűjt, miközben nem kap nyugdíjat, akkor amikor ténylegesen nyugdíjba megy, választhat a számára előnyösebb összeg között. Ez lehet az eredetileg megállapított nyugdíj az éves emelésekkel, vagy az a nyugdíjösszeg, amit tényleges nyugdíjba vonuláskor számolnak ki számára. Így nem szenved hátrányt a későbbi nyugdíjba lépés miatt.

A nyugdíj összegének előzetes rögzítése nem lehetséges azok számára, akik a nyugdíjkorhatár betöltése és a tényleges nyugdíjazás közötti időszak legalább felében özvegyi nyugdíjat kaptak. Ugyanez vonatkozik arra is, aki a nyugdíjkorhatár elérésekor még csak résznyugdíjra jogosult, vagyis aki nem teljesített 20 évet, de legalább 15 évet már dolgozott. A nők, akik 40 éves jogosultsági idő alapján kedvezményes nyugdíjat vehetnek igénybe, szintén nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mert ők még nem érték el a törvényileg meghatározott korhatárt, amikor a kedvezményes nyugdíjukat megállapították.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...