A nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása, azaz rögzítése

Írta: Trimova

2023.10.24.

Számos oka lehet annak, ha valaki elhalasztja a nyugdíjba vonulás időpontját. A leggyakoribb ok az, hogy az tovább illető szeretne dolgozni, akár változatlan feltételekkel, például továbbra is teljes munkaidőben.

Ez a döntés pozitív hatással lehet a későbbi nyugdíj összegére, mivel a további munkavégzés során a szolgálati idő tovább növekedhet, akár több évvel is. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor már megnövekedett szolgálati idővel lehet számolni. (Nyugdíjasként nem szerezhető további szolgálati idő, mivel a nyugdíjból nem történik járulék fizetés)

Így tehát más lehet a nyugdíj összege a korhatár betöltése időpontjában megállapítva, illetve egy azt követő, akár évekkel későbbi időpontban.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy ha valaki eléri a számára előírt nyugdíjkorhatárt és legalább 20 évet dolgozott, akkor igényelheti, hogy az öregségi nyugdíját megállapítsák (vagyis rögzítsék) anélkül, hogy azt kifizetnék.

Ha valaki a nyugdíjkorhatár elérése után továbbra is dolgozik, és legalább egy évnyi szolgálati időt gyűjt, miközben nem kap nyugdíjat, akkor amikor ténylegesen nyugdíjba megy, választhat a számára előnyösebb összeg között. Ez lehet az eredetileg megállapított nyugdíj az éves emelésekkel, vagy az a nyugdíjösszeg, amit tényleges nyugdíjba vonuláskor számolnak ki számára. Így nem szenved hátrányt a későbbi nyugdíjba lépés miatt.

A nyugdíj összegének előzetes rögzítése nem lehetséges azok számára, akik a nyugdíjkorhatár betöltése és a tényleges nyugdíjazás közötti időszak legalább felében özvegyi nyugdíjat kaptak. Ugyanez vonatkozik arra is, aki a nyugdíjkorhatár elérésekor még csak résznyugdíjra jogosult, vagyis aki nem teljesített 20 évet, de legalább 15 évet már dolgozott. A nők, akik 40 éves jogosultsági idő alapján kedvezményes nyugdíjat vehetnek igénybe, szintén nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mert ők még nem érték el a törvényileg meghatározott korhatárt, amikor a kedvezményes nyugdíjukat megállapították.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Emelkedik a minimálbér decembertől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt. A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak. December 1-jétől a havi...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...

Adószámlák a postádban: Az NAV október végéig mindenkit értesít!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tervek szerint október végéig elküldi az adószámla-értesítéseket azoknak a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, akiknek ötezer forintnál nagyobb adótartozásuk, vagy ezer forintnál több túlfizetésük van, valamint akiknek...