Jogosultsági idők a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához

Írta: Trimova

2023.09.22.

Sok értetlenséget szül még mindig az érintettek körében, hogy nem minden szolgálati időtartam számítható be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe.

A probléma tisztázásakor első lépésként ki kell emelni, hogy az úgynevezett “nők40” nyugdíjra, amely lehetőséget biztosít az öregségi nyugdíjkorhatár elérése nélkül történő nyugdíjba vonulásra, különleges szabályok vonatkoznak.

Egyik kritikus elem, hogy sok esetben az igénylők nem veszik figyelembe, hogy mely időszakok számítanak általánosan nyugdíjra jogosító “szolgálati időnek”, és melyek minősülnek ‘jogosultsági időnek’ a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság szempontjából. Az elutasítások nagy része e két különböző fogalom összekeverése miatt történik.

Jellemzően ilyen – a nyugdíj összegének kiszámítása során már szolgálati időnek minősülő -, a Nők40 kedvezményes nyugdíjra való jogosultsághoz azonban figyelembe nem vehető időtartamok a következők:

 

  1. A tanulmányi idő

A szakmunkásképzés vagy a felsőoktatás során eltöltött időszakok, amelyek egyébként általános szolgálati időként is elismerhetők lennének, nem vehetők figyelembe a “Nők40” nyugdíj igénylésének jogosultsági feltételei között.

  1. A munkanélküli/álláskeresési ellátás folyósításának tartama.
  2. A rehabilitációs ellátás folyósításának tartama
  3. A 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díj folyósításának tartama.

Az ápolási díj folyósítási tartama csak akkor számítható be a Nők40-re jogosító időbe, ha azt az érintett súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel állapították meg.

  1. A megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett idő.

A 40 évből hiányzó időtartamot nem lehet társadalombiztosítási megállapodással megszerezni.

  1. A passzív táppénzen töltött idő.
  2. Fizetés nélküli szabadság.

A fizetés nélküli szabadság tartama főszabályként nem számítható be a jogosító időbe, kivéve, ha e szabadság az édesanyát a háromévesnél – tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén tizenkettő évesnél – fiatalabb gyermek gondozása vagy tízévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén illette meg.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Emelkedik a minimálbér decembertől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt. A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak. December 1-jétől a havi...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...

Adószámlák a postádban: Az NAV október végéig mindenkit értesít!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tervek szerint október végéig elküldi az adószámla-értesítéseket azoknak a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, akiknek ötezer forintnál nagyobb adótartozásuk, vagy ezer forintnál több túlfizetésük van, valamint akiknek...