Írta: Trimova

2023.08.29.

Augusztus 1-től kedvezően változtak a családi kedvezmény érvényesítésének szabályai. Leginkább az alábbiakban változott, a családi kedvezményre saját jogon jogosultak, illetve a rokkantsági járadékban részesülők számára.

A családi kedvezmény a családi pótlékra saját jogán jogosult, ideértve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemélyt, emellett a velük közös háztartásban elő hozzátartozóik közül egy személy érvényesítheti csak.

Ezen a változtatásig, a jogosult felek közül csak is kizárólag az érvényesíthette az szja-bevallásában a családi kedvezményt, aki azt év közben adóelőleg-nyilatkozat alapján vette igénybe. Viszont a változást követően a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, azaz személy, a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, emellett a vele közös háztartásban élő hozzátartozó által év közben igénybe vett az szja-bevallásában más jogosult érvényesíteni. Bár felmerül, hogy aki év közben ilyen jogcímen igénybe vette a családi kedvezményt, annak vissza kell fizetnie.

Ebből kifolyólag kedvezményt érvényesítő személyére vonatkozó év közbeni döntést megváltoztathatja az illető, méghozzá a 2023. évi szja-bevallásában. Az év közbeni változtatás lehetősége ösztönzi az adózókat arra, hogy folyamatosan ellenőrizzék az adózási helyzetüket és a családi kedvezményeket. Ez hozzájárulhat a pontosabb és tisztább adózáshoz, mint a családok, mint a gazdaság szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...