Írta: Trimova

2023.05.25.

Egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézéseket a kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja- ezeket a törvénymódosításokat az Országgyűlésnek, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) nyújtotta be.

A KIM az MTI-nek küldött közleményében az alábbiakat írta: amennyiben a módosításokat az Országgyűlés is elfogadja, akkor egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell majd benyújtani, emellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, így a szülőknek néhány kivételtől eltekintve nem kell majd beszerezniük az erről szóló igazolást.

Tehát a tájékoztatás szerint a módosítási javaslatok mivoltában, megszűnik majd a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása. Természetesen lehetnek kivételes esetek, de szülőtől vagy a tanulótól 2023. szeptember 1-jétől nem kérhető a tanulói jogviszony igazolása a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. Amint a tankötelezettség lejárt a tanuló érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja a hallgatói jogviszonyát, méghozzá a felsőoktatás hallgatói jogviszony végéig.

Kitértek arra is, hogy a tervezet eljárási könnyítést tartalmaz majd azoknak a szülőknek is, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (gyed) voltak jogosultak. Számukra 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság megszűnését követően hivatalból adódik a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítása. Azontúl éves szinten százezernél is több biztosított szülő mentesül a kérelem benyújtásának kötelezettsége alól.
A családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet ezentúl a különélő szülők egyike is benyújthatja majd. Ezenfelül, pedig az is változás lesz, hogy a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatás igénybevételére. Tehát megigényelheti az anyasági támogatást abban az esetben, ha az édesanya igénylést megelőzően elhalálozik, és a továbbiakban az apa gondoskodik a gyermekről.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...