Egyszerűsítések történtek a családtámogatási eljárásokban 

Írta: Trimova

2023.05.25.

Egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézéseket a kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja- ezeket a törvénymódosításokat az Országgyűlésnek, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) nyújtotta be.

A KIM az MTI-nek küldött közleményében az alábbiakat írta: amennyiben a módosításokat az Országgyűlés is elfogadja, akkor egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell majd benyújtani, emellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, így a szülőknek néhány kivételtől eltekintve nem kell majd beszerezniük az erről szóló igazolást.

Tehát a tájékoztatás szerint a módosítási javaslatok mivoltában, megszűnik majd a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása. Természetesen lehetnek kivételes esetek, de szülőtől vagy a tanulótól 2023. szeptember 1-jétől nem kérhető a tanulói jogviszony igazolása a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. Amint a tankötelezettség lejárt a tanuló érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja a hallgatói jogviszonyát, méghozzá a felsőoktatás hallgatói jogviszony végéig.

Kitértek arra is, hogy a tervezet eljárási könnyítést tartalmaz majd azoknak a szülőknek is, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (gyed) voltak jogosultak. Számukra 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság megszűnését követően hivatalból adódik a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítása. Azontúl éves szinten százezernél is több biztosított szülő mentesül a kérelem benyújtásának kötelezettsége alól.
A családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet ezentúl a különélő szülők egyike is benyújthatja majd. Ezenfelül, pedig az is változás lesz, hogy a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatás igénybevételére. Tehát megigényelheti az anyasági támogatást abban az esetben, ha az édesanya igénylést megelőzően elhalálozik, és a továbbiakban az apa gondoskodik a gyermekről.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot

november 21-én fogadta el a Parlament a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatásait tartalmazó őszi adócsomagot, ebből szemezgettünk. Kimaradt az adócsomagból az a rész, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő a 2025-től a...

Emelkedik a minimálbér decembertől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt. A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak. December 1-jétől a havi...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...