5+1 eset, amikor muszáj vagy érdemes módosítani az szja-tervezetet 

Írta: Trimova

2023.04.13.

  1. március 15-től elérhetővé váltak a NAV által készített 2022. évi SZJA-bevallási tervezetek. Általánosságban véve a legtöbb bérből és fizetésből élő számára nincs teendő a NAV által elkészített adóbevallási tervezettel. Előfordulhatnak viszont olyan egyéni esetek, amikor adatszolgáltatás híján az adózónak kell bevallania valamely jövedelmét.

Íme néhány jellemző eset:

Ingóság értékesítése

Ingóság esetében 200 ezer forint jövedelemig – amennyiben az nem gazdasági tevékenységből származik-, nem kell adózni. Ha az így szerzett jövedelem meghaladja a 200 ezer forintot, akkor csak az e feletti rész után kell a 15 százalékos SZJÁ-t megfizetni.

Ingatlan értékesítése

Ha az ingatlant a magánszemély magasabb áron adta el, mint amennyiért korábban vásárolta, vagy az ingatlant a vásárlástól számított öt éven belül adta el, akkor az értékesítésből származó bevételt szerepeltetnie kell SZJA-bevallásban. Ebben az esetben az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet a magánszemély maga állapítja meg, és egészíti ki ezekkel az adatokkal az SZJA-bevallás tervezetet. Ehhez az elektronikus felület súgó funkciója nyújt segítséget.

Ingatlan bérbeadása

Aki ingatlanját kifizetőnek minősülő cégnek (például munkaerő-közvetítő vállalkozás) adta ki, és a vállalkozás erről a jogszabályokat betartva adatot is szolgáltatott az adóhatóságnak, annak nincs tennivalója, a kifizetői adatszolgáltatás ugyanis tartalmazza a jövedelem és a levont szja-előleg összegét is. Aki viszont magánszemélynek adta ki az ingatlant, annak az általa választott módszerrel (egyéni vállalkozás, adószámos magánszemély vagy “sima” magánszemély) ezt saját magának kell kiszámítania és bevallania.

Külföldről származó jövedelem

A legtöbb magánszemélynek az alábbi két esetben keletkezik külföldi forrásból származó jövedelem után SZJA-kötelezettsége Magyarországon:

  1. a) Külföldi munkáltató számára végez munkát Magyarországról;
  2. b) Külföldi banknál, befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával.

Nyugdíj- és/vagy egészségpénztár

Annak ellenére, hogy az adóhatóság számára adatot szolgáltatnak a fenti szervezetek, ha az adózónak egy jogcímen több ilyen megtakarítása van, akkor neki kell rendelkeznie, melyik előtakarékossági számlára kéri a jóváírást. A NAV az átutalást a bevallás véglegessé válásától számított 30 napon belül teljesíti, ezért az adózónak érdemes minél hamarabb benyújtani a bevallását.

Utólag igénybe vett adókedvezmény, adóalap-kedvezmény

Van mikor az adózó év közben nem tudta vagy nem akarta igénybe venni valamelyik kedvezményt. Így ő ezt most, a bevallási időszakban tudja érvényesíteni. Ide tartozhat:

  • orvosi igazolás alapján személyi kedvezményre jogosultak,
  • 25 év alattiak adómentességére jogosultak,
  • első házasok kedvezményére jogosultak,
  • gyermek(ek) után családi kedvezményre jogosultak,
  • legalább négy gyermek édesanyjaként adómentességre jogosultak,

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...