2023-as helyi iparűzési adó változások 

Írta: Trimova

2023.02.20.

Elábé sávos levonása

Az iparűzésiadó-alap számítása során, a közvetített szolgáltatások és az eladott áruk beszerzési értéke közkeletű esetben, korlátozottan vonható le a nettó ár bevételből. Ehhez mérten a 2023. január 1-jétől a közszolgáltatóként működő közlekedésszervezői szolgáltatással ügyeletekre is kiterjeszti a jogalkotó.

 

Az adó alapjának egyszerűsített meghatározása

A jelenlegi hatályban álló rendelkezések értelmében többfajta egyszerűsített iparűzésiadóalap-megállapítási módszer is létezik. Egyértelműen más szabály vonatkozik a 8 millió forintot nem meghaladó nettó árbevételű vállalkozóra, mint sem az átalányadózó vállalkozóra, a kata alanyára és a kiva alanyára is.

A korábbi időszakban elfogadott törvény ezt a sokrétű rendszert hozza egységbe, még hozzá oly módon, hogy a 2023. január 1-jétől kezdődően egyféle egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert ajánl fel a kisvállalkozók számára, annak könnyítésére, hogy választásuk szerint alkalmazzák.

 

A kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következőként alakul:

  • ha a kisvállalkozó éves szinten számított bevétele a 12 millió forintot nem haladja meg: 2,5 millió forint;
  • ha a kisvállalkozó éves szinten számított bevétele a 12 millió forintot meghaladja, de a 18 millió forintot nem haladja meg: 6 millió forint;
  • ha a kisvállalkozó éves szinten számított bevétele a 18 millió forintot meghaladja, de a 25 millió forintot – kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetében a 120 millió forintot – nem haladja meg: 8,5 millió forint.

Ebből kifolyólag megszűnik az adóalap székhely-telephelyek közötti különféle módszerekkel történő megosztásának kötelezettsége. Ezentúl minden illetékes önkormányzatnak azonos nagyságú adóalap jár. A döntés teljes adóévre, a székhelyre és minden telephelyre szól, és azt az adóbevallásában vagy a tevékenységét az adott településen újonnan kezdő vállalkozónak a bejelentkezéskor alkalmazott nyomtatványon kell bejelentenie. Abban az esetben, ha a kisvállalkozó, az új módszert már a 2023. évre érintően is szeretné alkalmazni, a 2022. adóévről szóló 2023. május 31-éig beadandó iparűzésiadó-bevallásban kell erről nyilatkoznia (az új katát választó adózókra ettől eltérő szabályok vonatkoznak).

Az új törvény adminisztrációt könnyítő eleme, hogy a kisvállalkozónak – bevallás benyújtása nélkül – az adóévet követő év ötödik hónapjának utolsó napjáig adóelőleg címén évente ugyanazt az összeget kell megfizetnie. Egészen addig, amíg bevételeinek emelkedése miatt adóalapsávot nem vált. Fontos kiemelni, hogy az új adóalap-megállapítási módszer alkalmazása esetén adómentesség, adókedvezmény, adócsökkentés nem vehető igénybe.

A kivaalanyok döntésük szerint a jelenlegi adóalap-megállapítási módszerhez teljesen hasonló módszerrel állapíthatják meg ezek után is az adóalapjukat.

 

 

Szokásos piaci árral kapcsolatos kiigazítás

A piaci árra való tekintettel történő csökkentése, eddigi opció úgy változott, miszerint az a fél, amely a kapcsolt ügylet során az ellenértéket nem az iparűzésiadó-alapba tartozó tételként számolta el (pl. igénybe vett szolgáltatásként), és így nem kell vele az adóalapját meghatványoznia, mindamellett kiadhatja a partnere adóalap csökkentéséhez szükséges nyilatkozatot.

 

IFRS

Az áttérési különbözet jogutód általi alkalmazása esetén, a törvény technikai módosítást tartalmaz az IFRS kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Adószámtörlés: minden egyből veszve van? 

Az adószám törlése - mint adóhatósági intézkedés - igen komoly jogkövetkezményekkel járhat. Esetenként azonban lehetőség van az adószám visszaállítására is. Számos szankciót ír elő az adózás rendjéről szóló törvény (Art.), azokra az adózókra vonatkozóan, akik nem...

SZJA mentességet kaptak a 30 év alatti anyák 

Egészen ez évig a 25 év alattiak, és a 4 vagy többgyermekes anyák kedvezménye volt az szja-mentesség. A magyar családi adórendszer Európában a harmadik legalacsonyabb személyi jövedelemadó kulcsa mellett, igyekszik jelentős adókedvezményeket biztosítani, ahogy ez a...