2023-as helyi iparűzési adó változások 

Írta: Trimova

2023.02.20.

Elábé sávos levonása

Az iparűzésiadó-alap számítása során, a közvetített szolgáltatások és az eladott áruk beszerzési értéke közkeletű esetben, korlátozottan vonható le a nettó ár bevételből. Ehhez mérten a 2023. január 1-jétől a közszolgáltatóként működő közlekedésszervezői szolgáltatással ügyeletekre is kiterjeszti a jogalkotó.

 

Az adó alapjának egyszerűsített meghatározása

A jelenlegi hatályban álló rendelkezések értelmében többfajta egyszerűsített iparűzésiadóalap-megállapítási módszer is létezik. Egyértelműen más szabály vonatkozik a 8 millió forintot nem meghaladó nettó árbevételű vállalkozóra, mint sem az átalányadózó vállalkozóra, a kata alanyára és a kiva alanyára is.

A korábbi időszakban elfogadott törvény ezt a sokrétű rendszert hozza egységbe, még hozzá oly módon, hogy a 2023. január 1-jétől kezdődően egyféle egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert ajánl fel a kisvállalkozók számára, annak könnyítésére, hogy választásuk szerint alkalmazzák.

 

A kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következőként alakul:

  • ha a kisvállalkozó éves szinten számított bevétele a 12 millió forintot nem haladja meg: 2,5 millió forint;
  • ha a kisvállalkozó éves szinten számított bevétele a 12 millió forintot meghaladja, de a 18 millió forintot nem haladja meg: 6 millió forint;
  • ha a kisvállalkozó éves szinten számított bevétele a 18 millió forintot meghaladja, de a 25 millió forintot – kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetében a 120 millió forintot – nem haladja meg: 8,5 millió forint.

Ebből kifolyólag megszűnik az adóalap székhely-telephelyek közötti különféle módszerekkel történő megosztásának kötelezettsége. Ezentúl minden illetékes önkormányzatnak azonos nagyságú adóalap jár. A döntés teljes adóévre, a székhelyre és minden telephelyre szól, és azt az adóbevallásában vagy a tevékenységét az adott településen újonnan kezdő vállalkozónak a bejelentkezéskor alkalmazott nyomtatványon kell bejelentenie. Abban az esetben, ha a kisvállalkozó, az új módszert már a 2023. évre érintően is szeretné alkalmazni, a 2022. adóévről szóló 2023. május 31-éig beadandó iparűzésiadó-bevallásban kell erről nyilatkoznia (az új katát választó adózókra ettől eltérő szabályok vonatkoznak).

Az új törvény adminisztrációt könnyítő eleme, hogy a kisvállalkozónak – bevallás benyújtása nélkül – az adóévet követő év ötödik hónapjának utolsó napjáig adóelőleg címén évente ugyanazt az összeget kell megfizetnie. Egészen addig, amíg bevételeinek emelkedése miatt adóalapsávot nem vált. Fontos kiemelni, hogy az új adóalap-megállapítási módszer alkalmazása esetén adómentesség, adókedvezmény, adócsökkentés nem vehető igénybe.

A kivaalanyok döntésük szerint a jelenlegi adóalap-megállapítási módszerhez teljesen hasonló módszerrel állapíthatják meg ezek után is az adóalapjukat.

 

 

Szokásos piaci árral kapcsolatos kiigazítás

A piaci árra való tekintettel történő csökkentése, eddigi opció úgy változott, miszerint az a fél, amely a kapcsolt ügylet során az ellenértéket nem az iparűzésiadó-alapba tartozó tételként számolta el (pl. igénybe vett szolgáltatásként), és így nem kell vele az adóalapját meghatványoznia, mindamellett kiadhatja a partnere adóalap csökkentéséhez szükséges nyilatkozatot.

 

IFRS

Az áttérési különbözet jogutód általi alkalmazása esetén, a törvény technikai módosítást tartalmaz az IFRS kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot

november 21-én fogadta el a Parlament a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatásait tartalmazó őszi adócsomagot, ebből szemezgettünk. Kimaradt az adócsomagból az a rész, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő a 2025-től a...

Emelkedik a minimálbér decembertől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt. A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak. December 1-jétől a havi...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...