Energiahatékonysági beruházás adókedvezménye a vállalati szférában

Írta: Trimova

2022.11.09.

Az elmúlt évek kemény törekvései eredményezték azt, hogy ha energiahatékonyság növelését említjük, akkor az egyik fő mozgatórugója a klímavédelmi célok elérése ugrik be. Amellett, hogy az energiahatékony megoldások természetesen költségmegtakarításokkal is járnak a felhasználók számára, viszont a jelenlegi energiaválság végett, egyéb megoldások után is szükséges kutatni. Mind a lakossági, mind pedig a vállalati szektort tekintve, pontosan azért, hogy hozzájáruljanak az energiaköltségek csökkentéséhez.
A legfőbb adókedvezményének előnye az energiahatékonysági beruházásnak az, hogy a költségek csökkentése mellett a vállalatok akár 6 egymást követő adóéven át a fizetendő társasági adójukat is csökkenthetik, mindezt előzetes bejelentés vagy akár kérelem benyújtása nélkül is. Viszont nem csak az adókedvezmény igénybevételéhez kell figyelembe venni az adózási szempontokat, hanem a műszaki feltételeknek is minden esetben érvényesülniük kell. Ez azért szükséges, hiszen a végrehajtott, az energiahatékonyság növelését célzó beruházás csak ilyen esetben jogosíthat adókedvezmény igénybevételére, ha minden beruházási feltételnek megfelelnek.

Milyen energiahatékonysági beruházások jogosítanak az adókedvezmény igénybevételére?
Minősítés szerint, csak akkor vehető igénybe az adókedvezmény, ha a beruházás a társaságiadó-törvény szerinti energiahatékonysági célokat szolgál, hogy a beruházás a beruházásnak, illetve felújításnak minősüljön. A jogszabály szerint olyan beruházások, illetve felújítások tartoznak ide, amelyek az energiahatékonyságáról szóló törvény szerint az energiahatékonyság növekedését eredményezik, vagy az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor. Ide sorolandó az épületek szigetelése, nyílászárók cseréje, a klímaberendezések korszerűsítése vagy akár az adott vállalat által folytatott tevékenységet érintő energiahatékonysági intézkedések végrehajtása is.

Az alátámasztást az adózók számára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett névjegyzékben szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet állapítja meg. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a beruházások megkezdésének napját megelőzően már szükséges az elérhető energiamegtakarítások mértékét megbecsülni, még pedig azért, mert ha a beruházásokhoz kapcsolódóan adókedvezményt szeretnénk igénybe venni, akkor már a tervezés periódusában javasolt egy energetikai auditor vagy auditáló szervezet felkeresése.

A szükséges igazolás kiadásához úgynevezett energia auditot végeznek, melyek során megállapításra kerül a beruházás üzembe helyezésével elért energiamegtakarítás. Ezen dokumentumban szereplő adatokról az adózóknak az adókedvezmény igénybevételének első évére vonatkozóan beterjesztett társaságiadó-bevallásukban is adatot kell szolgáltatniuk.

 

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot

november 21-én fogadta el a Parlament a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatásait tartalmazó őszi adócsomagot, ebből szemezgettünk. Kimaradt az adócsomagból az a rész, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő a 2025-től a...

Emelkedik a minimálbér decembertől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett ki oldalára azzal kapcsolatban, hogyan változik az adózás a decemberi minimálbéremelés miatt. A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelkedésével az adókötelezettségek is változnak. December 1-jétől a havi...

Borajándékok adómentesen? Íme a kormányrendelet új lehetőségei

Egy október 4-én kiadott kormányrendelet értelmében ajándék, illetve vendéglátás keretében adómentes lesz a bor, mint céges juttatás, meghatározott feltételek mellett a veszélyhelyzet végéig. A Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent az egyes juttatások...