Bővül az adóhatóságok közötti nemzetközi információcsere – gazdasági törvénymódosítások

Írta: Trimova

2022.11.08.

Néhány jogszabályi változás lépett életbe, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés kapcsán. Ennek szükségességének alapját az adta, hogy a digitális platformok üzemeltetői a platformon keresztül értékesítő magánszemélyekről és vállalkozásokról, illetőleg az ügyletekről szereznek be és tartanak nyilván információkat, és azokat rendszeres időközönként elektronikus úton továbbítják a magyar adóhatőság felé. Mint például az ingatlan- vagy gépjármű-bérbeadásáról.


Két vagy több tagállam adóhatósága közös ellenőrzést folytathat le, ahol az adóellenőrök részt vehetnek a másik tagállamban folyó eljárásban.


Magyar-andorrai adóügyi egyezményt fogadtak el

Magyarország és Andorra között, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt hirdetett ki az Országgyűlés, lényegében egyhangúlag. Ezen egyezmény meghatározza, hogy az egyes jövedelemfajtáknál, még is mely államnak, s milyen körben van adóztatási joga.


Megszűnik a magyar-norvég beruházásvédelmi megállapodás

Még 1991-ben írták alá a beruházásvédelmi megállapodást Magyarország és Norvégiai közötti Európai Uniós jogharmonizációt, mely most megszűnni látszik. Az Európai Unió Bírósága korábbi döntése szerint az EU működéséről szóló szerződéssel ellentétes a tagállamok között létrejött nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokban szereplő választottbírósági klauzula. A korábbi megállapítások szerint a beruházásvédelemhez kapcsolódó alapvető szabadságok vonatkoznak az Európai Unió és Norvégia, illetve Izland és Liechtenstein között megvalósuló beruházásokra is.


Az Integritás Hatóság új fejezetet kap a költségvetésben

A költségvetésbenis új szakasz kezdődik, a novemberben felálló Integritás Hatóság okán. Talán egyértelműnek mondható, hogy az összeférhetetlenség, korrupció, csalás, vagy más egyéb jogsértés kivizsgálása érdekében hozták létre. Ezen új fejezetet a kormánytól való függetlenség miatt az Országgyűlés hozhatta létre.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Adószámtörlés: minden egyből veszve van? 

Az adószám törlése - mint adóhatósági intézkedés - igen komoly jogkövetkezményekkel járhat. Esetenként azonban lehetőség van az adószám visszaállítására is. Számos szankciót ír elő az adózás rendjéről szóló törvény (Art.), azokra az adózókra vonatkozóan, akik nem...

2023-as helyi iparűzési adó változások 

Elábé sávos levonása Az iparűzésiadó-alap számítása során, a közvetített szolgáltatások és az eladott áruk beszerzési értéke közkeletű esetben, korlátozottan vonható le a nettó ár bevételből. Ehhez mérten a 2023. január 1-jétől a közszolgáltatóként működő...

SZJA mentességet kaptak a 30 év alatti anyák 

Egészen ez évig a 25 év alattiak, és a 4 vagy többgyermekes anyák kedvezménye volt az szja-mentesség. A magyar családi adórendszer Európában a harmadik legalacsonyabb személyi jövedelemadó kulcsa mellett, igyekszik jelentős adókedvezményeket biztosítani, ahogy ez a...