Írta: Trimova

2022.10.17.

A munkavégzés rendje folyamatosan változik, s ez az elmúlt éveket figyelembe véve sincs másképp. A vészhelyzet alatt és azóta is egyre több ember él külföldön, s szeretné munkáját távmunkában végezni, akár külföldről is. Külföldön történő munkavégzés engedélyezése miatt egyre több munkavállaló fordul a munkáltatójához azzal a kéréssel, hogy szeretné munkáját külföldön végezni, mert párja, családtagja is külföldön dolgozik. Sokszor előfordul, hogy az ember szeretné a feltöltődés érdekében más környezetben végezni a munkáját.


Viszont az teljesen egyértelmű, hogy a külföldi munkavégzés esetén megváltozhat az adó- és járulékfizetés menete, rendje. S ezt a munkáltatónak és a munkavállalónak is figyelnie kell. Fontos tudni, hogy a külföldi munkavégzés esetén, abszolút nem zárható ki, hogy változik az adó- és járulékkötelezettség, mind a munkavállaló és a munkáltató részéről. Mindenképp meg kell vizsgálni, hogy az adót továbbra is a munkáltató székhelyén a forrás országban, vagy a munkavégzés helyén kell megfizetni. A magánszemély illetősége időközben változhat.


A kérdéskört az illetékes ország belső, nemzeti jogszabályát, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények határozzák meg. Ha Magyarországgal kötött egyezményt az illetékes állam a kettős adóztatásról, akkor aszerint kell eljárni.

 

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...