Írta: Trimova

2022.10.10.

Egy 2007-es. CXXVII. év. törvény (áfa-törvény) 163. §-a és 164. §-a szerint foglalja magába a számlakibocsátás határidejét, az általános forgalmi adóról. A benne foglaltak szerint a főszabály, hogy a teljesítésig, pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásáig, kézhezvételéig, egyéb esetben (például nem pénzben adott előleg) az előleg megszerzéséig, de legfeljebb a teljesítéstől – előleg esetében az előzőek szerinti időpontig – számított észszerű időn belül ajánlatos biztosítani.
Ebből jól kivehető, hogy a számla kiállítására lehetőség van a teljesítést megelőzően is, természetesen akkor, ha valamennyi adat – vagyis a teljesítés időpontja is – közismert.
Az “észszerű időn belül” jelentés kissé átláthatatlan tűnik, viszont az áfa-törvényben így határozzák meg:
Azonnal szükséges kiállítani a számlát, előlegszámlát, ha az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel térítik meg (kivétel alól a közösségen belül értékesítés, közösségi szolgáltatás esete, ezen felül, ha az adóalany nyug ataadás alól mentesül, mivel az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL törvény. (Art.) szerinti automata berendezés részére térítik meg az ellenérték adót is tartalmazó összegét).

 

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...