Legfontosabb tudnivalók az ekhóról

Írta: Trimova

2022.10.06.

Az ekho egy olyan szabályozott, illetőleg meghatározott tevékenységekből származó, és nem mellesleg meghatározott feltételekkel választható közteherviselési forma, amelyet a 2005. CXX. törvényben (ekho-törvény) határoztak meg. Lényegében megfogalmazták, hogy nem a jövedelem, hanem a választott bevétel alapján kell közterhet fizetni. Ennek mértéke pedig 2022. szeptember 1-jétől mindössze 15% lett. Ezen bevétel tekintetében egyéb más kötelezettség (szja, tbj, szocho) nem terheli sem a magánszemélyt, sem a kifizetőt.

Előnye még abban rejlik, hogy választható főállásban, mellékfoglalkozásban és még nyugdíjasként is. Ám ezzel nem ér véget a választás egyszerűsége.

Még is akkor ki választhatja az ekhót?

            Az ekhot egészen széleskörű foglalkozással rendelkezők választhatják. (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0500120.TV)

Viszont amit mindenekelőtt szem előtt kell tartani, hogy:

  • a munkaviszonyban álló munkavállalóként vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként akkor választható, ha beleesik foglalkozása az ekhóra jogosító foglalkozások egyikébe, és/vagy
  • akiknek az ekhóra jogosító foglalkozás szerinti tevékenységére kötött vállalkozási szerződése, vagy éppen megbízási szerződése van,

Ezzel párhuzamosan egyéb feltételeknek is meg kell felelni, miszerint az ekhót tervező választani nem nyugdíjas magánszemély, rendelkezik olyan jövedelemmel is, amely után közteherviselési kötelezettségek (szja, tbj, szocho, más EGT-államban biztosított személy esetében a szja-fizetési kötelezettség) teljesítése az általános szabályok szerint történik.

Ez a jövedelem lehet bármely foglalkozásból származó munkaviszonyban szerzett járandóság, vagy egyéni vállalkozóként vállalkozói kivét. Ide sorolandó a társas vállalkozás tagjaként a személyes ellenérték közreműködése és az szja-törvény szerint vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként vállalkozási, megbízási szerződés alapján kapott ellenérték.

Ez a feltétel a nyugdíjasokra nem vonatkozik, ők akkor is határozhatnak az ekhó mellett, ha nincs más jövedelmük [ekho-törvény 3. § (1) bekezdés].

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...

Kamarai tagdíj befizetési határidő: 2024. Március 31.

Regisztrációs kötelezettség Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar...