Utazási költségtérítés változások a betegeknek 2022-ben

Írta: Trimova

2022.04.23.

Az utazási költségtérítési támogatást igénybe vevő betegek számára is lesznek új szabályi változások 2022-ben. Az utazási költségtérítés úgynevezett utazási utalvány (az utazás költségének utólagos megtérítésével), illetve az utazási költségtérítési utalvány, mint díjmentes utazásra jogosító utalvány felhasználásával vehető igénybe.

Továbbra is ezen három típust különíthetünk el, az egészségügyi szolgáltatóhoz történő utazás esetében: utazási utalvány, a gépkocsival történő utazás, illetve az utazási költségtérítési utalvány.

A jogszabályba foglaltak szerint, ha a beteg távolsági járattal, illetve adott esetben személygépkocsival utazik az egészségbiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz, utazási költségtérítési támogatás jár.

Az alábbi ellátások során vehető igénybe:

 • fogászati szakellátás,
 • járóbeteg-szakellátás,
 • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás,
 • gyógyászati (gyógyfürdő) ellátás,
 • rehabilitáció,
 • gyógyászati segédeszköz megvásárlása és annak próbája,
 • szűrővizsgálat igénybevétele során.

Megváltozott az is, hogy nem csak a beutaló alapján igénybe vehető ellátásoknál fogják biztosítani az utazási támogatást, hanem a fenti szolgáltatások beutaló nélküli igénybevétele esetén is.

Főbb változás lesz 2022 júliusától az is, hogy a betegsége, egészségi állapota miatt közforgalmú személyszállítási eszközön utazni nem képes személyt, kilométerenként 21 forint/km illeti meg utazási költségtérítési támogatásként. Ha kísérő is megy a beteggel, akkor ez az összeg a beteget és a kísérőjét együtt illeti meg. Azonban, ha a kísérő egyedül utazik a betegért vagy a betegtől, ez az összeg továbbra is csak 18 Ft/km. Azoknak a személyeknek, akik az utazás ezen formáját veszik igénybe, a Kincstár honlapján közzétett település távolság mátrix szerint fogják elszámolni. Azaz a lakóhely, tartózkodásihely, vagy szállás és az egészségügyi szolgáltató telephelye közötti távolságként a két település közötti legrövidebb, kizárólag közúti útszakasz lesz az elszámolás alapja.

Az ügyintézési határidő a kérelemnek illetékességgel rendelkező kormányhivatalhoz történő megérkezését követő naptól számított 8 nap. Feltéve, hogy az utazási költségtérítés iránti kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján nem kell hiánypótlás. Egyéb esetben az ügyintézési határidő akár 60 nap is lehet.

  KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

  ÚJRAKÖNYVELÉS

  Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

  KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

  Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

  CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

  Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

  BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

  Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

  KONTROLLING

  Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

  ÁTVILÁGÍTÁS

  Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

  Hasonló posztok

  Amikor felmondana a munkáltató, de mégsem teheti meg

  A munkaviszony megszüntetéséhez a munkáltatónak számos szempontot figyelembe kell vennie. Minden esetben körültekintően el kell járnia, hiszen ellenkező esetben könnyen szembe találhatja magát a jogellenes munkaviszony megszüntetés jogi következményeivel. A hatályos...

  Élelmiszer vásárlás SZÉP-kártyával

  A kormányzati portálokon közétett hírek szerint, 2022. február 1-jétől a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájáról is lehet hideg élelmiszert vásárolni, egészen 2022. május 31-ig. Ellenben fontos kiemelni azt is, hogy 2022. december 31-ig a SZÉP-kártya egyéb alszámlái...

  Adóváltozás 2022-ben

  Idei év elején is több adóváltozás lép életbe. Elsősorban a családi adó-visszatérítést emelte ki az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermeket nevelő szülők, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak több mint 600 milliárd befizetett adót kapnak...