Adóváltozás 2022-ben

Írta: Trimova

2022.01.19.

Idei év elején is több adóváltozás lép életbe. Elsősorban a családi adó-visszatérítést emelte ki az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermeket nevelő szülők, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak több mint 600 milliárd befizetett adót kapnak vissza. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak támogatása is 12 ezer forintra nő, 6 ezer forintról, illetve az eddigi 12 ezer forintos támogatás, 24 ezer forintra ugrott.

 1. január 1-jétől a 25 év alattiak mentesülnek a 15% személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Az idei évben benyújtott szja-bevallásban a kriptodevizákra vonatkozó kedvező szabályok is hatályba lépnek. Az adó mértéke a felére csökken, ezáltal egyre inkább tisztul a hazai kriptopiac.

A vállalkozásokat a munka közterhének négy százalékpontos csökkentése terheli csak meg.

Idén megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, illetve a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékponttal mérséklődik. Ez jelentős változás, hiszen adóegyszerűsítés történik, mivel megszűnik egy önálló adófajta. Egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől szabadulnak meg a cégek, ennek ellenére a szociális hozzájárulási adóból ugyanúgy érvényesíthetik a kívánt kedvezményt.

A kisvállalati adókulcs 10%-ra csökken. Ez legalább 10 millió forintot jelent a már kivázó vállalkozásoknak, viszont az már most látható, hogy ez magasabb lesz, hiszen a kedvező szabályok miatt, csaknem kilencezer újonnan jelentkező cég jelezte a váltást kivára.

A kis- és középvállalkozók kedvezménye a helyi iparűzési adóban, 2022-ben is automatikusan jár a legtöbb esetben.

Továbbra is védi a vállalkozásokat, a családokat és önmagába véve a lakosságot az a rendelet, amely szerint nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg. Ez azért is fontos, hiszen idén sem lesz az önkormányzatoknak lehetősége arra, hogy új, eddig nem meglévő helyi- vagy települési adót vezessenek be.

A minimálbér 200 ezer forintra, míg a bérminimum 260 ezer forintra emelkedett.

Az idén hatályba lépő változások elsődleges nyertesei a mikrovállalkozások lehetnek. Teljesen megújul az átalány adó, így ennek választását nem csak a legkisebb vállalkozásoknak, hanem a főállás mellet dolgozó egyéni vállalkozónak is érdemes lesz megfontolni, hiszen az éves minimálbér feléig adómentes a vállalkozó. Ez egy 40 % költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

A tőkealap-kezelők, a tőzsdék és az árutőzsdei szolgáltatók esetében, megszűnik a pénzügyi szervezetek különadó-kötelezettsége, így számukra is könnyebbséget hozhat a 2022.

  KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

  ÚJRAKÖNYVELÉS

  Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

  KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

  Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

  CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

  Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

  BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

  Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

  KONTROLLING

  Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

  ÁTVILÁGÍTÁS

  Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

  Hasonló posztok

  Egyszerűsítések történtek a családtámogatási eljárásokban 

  Egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézéseket a kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja- ezeket a törvénymódosításokat az Országgyűlésnek, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) nyújtotta be. A KIM az MTI-nek küldött...

  Megjelent a munkaügyi iratmintatár – az új Mt.-változásokkal

  A munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása már 2023. január 1-jétől hatályba lépett, amely olyan átfogó jellegű és mértékű, ami az Mt. 2012-es megjelenés óta példátlan. Ezen módosítások érintik többek közt az alapelveket, a határidőket, a jognyilatkozatokat, a...

  5+1 eset, amikor muszáj vagy érdemes módosítani az szja-tervezetet 

  március 15-től elérhetővé váltak a NAV által készített 2022. évi SZJA-bevallási tervezetek. Általánosságban véve a legtöbb bérből és fizetésből élő számára nincs teendő a NAV által elkészített adóbevallási tervezettel. Előfordulhatnak viszont olyan egyéni esetek,...