Szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás valamint a minimálbér – változások január 1-jétől

Írta: Trimova

2021.12.19.

Jövőre több adó mértéke is változni fog- cikkünkben a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről valamint egyes más intézkedésekről szóló törvényjavaslat lényegét foglaljuk össze.

A benyújtott javaslat több törvényt is érint, de az említett kompenzáció alapvetően a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók 4 százalékpontos csökkenését jelenti.

Minimálbér

A bruttó 200 ezer forintos minimálbér és 260 ezer forintos garantált bérminimum azt eredményezi, hogy a munkavállalók nettó bére 2022-ben 21 679, illetve 27 265 forinttal nő – 133 000 és 172 900 forintra, miközben az adóterhek nem változnak, a személyi jövedelemadó 15 százalék, a társadalombiztosítási járulék 18,5 százalék marad. Ez azt is jelenti, hogy  a munkavállalóktól nagyobb bevételre számíthat az állam: a minimálbérrel bejelentettektől 56 079 helyett 67 000 forint, a garantált bérminimumosoktól 73 365 helyett 87 100 forintot vonnak majd le havonta. 

  1. Szociális hozzájárulási adó

A javaslat értelmében a jelenleg 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) 2,5 százalékkal, 13 százalékra csökkenne, 2021. január 1-jétől. Ezzel egy időben megszűnne az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás is, így együttesen 4 százalékos munkáltatói közteher csökkenést jelentene a jelenlegi szinthez képest.  

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenésével – valamint a 2022. januárjától megemelt minimálbér hatására – némileg növekszik ugyanakkor a természetes személyekre vonatkozó éves szocho -fizetés felső határa is, a jelenlegi 598 920 forintról 624 000 forintra.

A szocho mérték csökkenése mellett (miatt) az szja-alap számításának szabályai is változnának arra az esetre, amikor maga a magánszemély köteles a szociális hozzájárulási adót megfizetni. Ilyen esetben 2022-től a jövedelem 89 százaléka képezne adóalapot, szemben a mostani 87 százalékkal.

  1. Szakképzési hozzájárulás

A javaslat szerint 2022. július 1-je helyett már 2022. január 1-jei hatállyal megszűnne a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

A szakképzésről szóló törvény rögzíti, hogy nem kell megfizetni a szakképzési hozzájárulást az alábbi jövedelmek után (amelyek egyébként a szociális hozzájárulási adó alapját képezik):

  • a béren kívüli juttatások [Szja tv. 71. §] adóalapként meghatározott összege,
  • a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [Szja tv. 70. §] adóalapként meghatározott összege,
  • a kamatkedvezményből származó jövedelem [Szja tv. 72. §] adóalapként meghatározott összege,
  • a vállalkozásból kivont jövedelem [Szja tv. 68. §],
  • az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [Szja tv. 65/A. §],
  • az osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §]
  • az árfolyamnyereségből származó jövedelem [Szja tv. 67. §],
  • az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó természetes személy (külföldi illetőségű előadóművész) e tevékenységből származó jövedelme.

Továbbá, a törvénymódosítás pontosította a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körét.

Egyértelművé vált, hogy nem terheli szakképzési hozzájárulási kötelezettség többek közt a közhasznú szervezetet, az egyesületet, az alapítványt (ideértve a vagyonkezelő alapítványt, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt és a közalapítványt is).

A szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körében az egyéni vállalkozó tekintetében a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozó fogalmat kell használni, továbbá, a szakképzési hozzájárulás alanya a belföldön vállalkozási tevékenységet folytató külföldi adóügyi illetőségű személy is, ha belföldön székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, vagy üzletvezetésének helye belföld.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...

Kamarai tagdíj befizetési határidő: 2024. Március 31.

Regisztrációs kötelezettség Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar...