Letiltás munkabérből egyszerűsített foglalkoztatásnál

Írta: Trimova

2021.12.14.

Ténylegesen alkalmazható-e a végrehajtói letiltás az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott személy béréből?

Mit is jelent az egyáltalán, hogy jövedelem letiltás, végrehajtás?

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény, Mt.) rendelkezései szerint letiltásnak, végrehajtásnak csak jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján van helye.

A jövedelem letiltás azt jelenti, hogy a végrehajtó hivatalos úton utasítja a jövedelmet biztosító szervet (munkáltató, nyugdíjfolyósító, stb.), hogy az adós jövedelméből rendszeresen vonjon le bizonyos összeget és azt utalja át a végrehajtónak, illetve a hitelezőnek. Ezt az összeget az adós már nem is kapja meg. Jogszabály alapján történő levonás például az adóelőleg, vagy a különböző járulékfajták. Ha az adós a végrehajtható okirat postai kézbesítésétől számított 15 napon belül nem fizeti meg a tartozását, a végrehajtó az adós munkabérét letiltja. Azaz kisebb összeget kap meg, mint amekkora a munkabére.

A letiltás mindig a nettó összegből történik azzal a kitétellel, hogy az adós részére meg kell hagyni a mindenkori öregségi nyugdíj minimális összegét (jelenleg 28.500 forint). Az a jövedelem viszont, amely a mindenkori öregségi minimális nyugdíj ötszörösét meghaladja, korlátozás nélkül letiltható.

Érvényesíthető-e a letiltás egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott személy béréből?

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) szerint munkavállalói munkabérnek minősül a munkáltató által, a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerinti béren kívüli juttatás kivételével minden olyan, a munkavállaló munkaviszonyára vagy annak megszüntetésére, megszűnésére tekintettel kifizetett pénzbeli juttatás, amelyet személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség terhel a magánszemélynél.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (efo-törvény) 8. § (3) bekezdése szerint a törvény szerinti közteher megfizetésével nem terheli

Munkáltatót terhelő: tb-járulék, szakképzési hozzájárulás, eho és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az szja-törvényben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség,

Munkavállalót terhelő: nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség.

Fontos megjegyezni, hogy a levonás szempontjából munkabérnek az a kifizetés minősül, melyet személyi jövedelemadó-előleg fizetési kötelezettség terhel, és az egyszerűsített foglalkoztatásból származó munkabér esetén ez a feltétel nem teljesül, így aggályos a letiltás érvényesítése.

Azonban mindenképpen fontos azt tudni, hogy vannak ettől eltérő jogászi és végrehajtói álláspontok is, így az eljárás a mai napig nem egységes. A Vht. 7. § (1) bekezdése szerint a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a munkabéréből kell behajtani. Ezen feltétel pedig teljesül az alkalmi munkabér esetén, sőt a Vht. 74. § szerinti kivételek között sem szerepel.

Mindezekre tekintettel javasolt a végrehajtóval történő kapcsolatfelvétel, aki majd tájékoztatja a munkáltatót az esetleges kötelezettségekről.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...