Letiltás munkabérből egyszerűsített foglalkoztatásnál

Írta: Trimova

2021.12.14.

Ténylegesen alkalmazható-e a végrehajtói letiltás az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott személy béréből?

Mit is jelent az egyáltalán, hogy jövedelem letiltás, végrehajtás?

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény, Mt.) rendelkezései szerint letiltásnak, végrehajtásnak csak jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján van helye.

A jövedelem letiltás azt jelenti, hogy a végrehajtó hivatalos úton utasítja a jövedelmet biztosító szervet (munkáltató, nyugdíjfolyósító, stb.), hogy az adós jövedelméből rendszeresen vonjon le bizonyos összeget és azt utalja át a végrehajtónak, illetve a hitelezőnek. Ezt az összeget az adós már nem is kapja meg. Jogszabály alapján történő levonás például az adóelőleg, vagy a különböző járulékfajták. Ha az adós a végrehajtható okirat postai kézbesítésétől számított 15 napon belül nem fizeti meg a tartozását, a végrehajtó az adós munkabérét letiltja. Azaz kisebb összeget kap meg, mint amekkora a munkabére.

A letiltás mindig a nettó összegből történik azzal a kitétellel, hogy az adós részére meg kell hagyni a mindenkori öregségi nyugdíj minimális összegét (jelenleg 28.500 forint). Az a jövedelem viszont, amely a mindenkori öregségi minimális nyugdíj ötszörösét meghaladja, korlátozás nélkül letiltható.

Érvényesíthető-e a letiltás egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott személy béréből?

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) szerint munkavállalói munkabérnek minősül a munkáltató által, a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerinti béren kívüli juttatás kivételével minden olyan, a munkavállaló munkaviszonyára vagy annak megszüntetésére, megszűnésére tekintettel kifizetett pénzbeli juttatás, amelyet személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség terhel a magánszemélynél.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (efo-törvény) 8. § (3) bekezdése szerint a törvény szerinti közteher megfizetésével nem terheli

Munkáltatót terhelő: tb-járulék, szakképzési hozzájárulás, eho és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az szja-törvényben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség,

Munkavállalót terhelő: nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség.

Fontos megjegyezni, hogy a levonás szempontjából munkabérnek az a kifizetés minősül, melyet személyi jövedelemadó-előleg fizetési kötelezettség terhel, és az egyszerűsített foglalkoztatásból származó munkabér esetén ez a feltétel nem teljesül, így aggályos a letiltás érvényesítése.

Azonban mindenképpen fontos azt tudni, hogy vannak ettől eltérő jogászi és végrehajtói álláspontok is, így az eljárás a mai napig nem egységes. A Vht. 7. § (1) bekezdése szerint a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a munkabéréből kell behajtani. Ezen feltétel pedig teljesül az alkalmi munkabér esetén, sőt a Vht. 74. § szerinti kivételek között sem szerepel.

Mindezekre tekintettel javasolt a végrehajtóval történő kapcsolatfelvétel, aki majd tájékoztatja a munkáltatót az esetleges kötelezettségekről.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Elszámolható üzemanyagárak 2022 januártól szeptemberig

A vészhelyzettel már több összefüggő szabályozás is életbe lépett. Egy 2021-es. év CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet 1. §-ában meghatározott adózói kör az ólmozatlan motorbenzin és a gázolaj fordulatában piaci árszabás...

Változás a cégautó-adózásban 2022. július 1-től 2022. december 31-ig

Egyelőre fél évre emelkedett a cégautó adó mértéke, konkrétan a 2022. második félévi adó összegekben történik változás. A 2022. július 20-án esedékes 2022. II. negyedévre vonatkozó cégautó adó mértéke változatlan autó tulajdonlás esetén az első negyedévi összeggel...

Elindultak az SZJA-mentes nyári diákmunka programok

A nyári diákmunka a legtöbb fiatal számára az első remek munkalehetőséget kínálja. A diákmunka program 2013 óta fut, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a diákokat a munkára. Főként a középiskolások, egyetemisták nyári foglalkoztatása vonható ez a kör alá. A...