Írta: Trimova

2021.09.08.

A szeptemberi iskolakezdés minden évben komoly kihívást okoz a családoknak. Több tízezer forintban kerülhet egy-egy gyermek beiskolázása, függetlenül attól, hogy a tankönyveket teljesen ingyenesen kapják meg a gyerekek. Sok munkavállaló kaphat tanévkezdéskor a munkáltatótól iskolakezdési támogatást, ami segítséget jelenthet a gyermeket nevelő családoknak.

A munkáltató által adott iskolakezdési hozzájárulás nem a munkavállaló szociális helyzete alapján megítélt támogatás.

Az iskolakezdési támogatás 2021-ben pénzben, utalványban, vagy természetben adható.

Fő szabály, hogy a kapott juttatásban részesülő magánszemélynek jövedelme keletkezik, aminek közterheit a juttatást adóval szemben fennálló jogviszonya szerint, vagy ennek hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, befizetni, bevallani. Ez azt jelenti, hogy a kapott juttatás összegéből a munkáltatónak le kell vonnia a 15% SZJA-t és a 18,5 TB járulékot, valamint a munkáltatónak a támogatás után 15,5% SZOCHO és 1,5% szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik.

A csekély értékű ajándékként kapott iskolakezdési támogatás adózása kedvezőbb a pénzben történő támogatásnál, ebben az esetben a SZJA törvény 70.§ (6) bekezdése alapján ez egyes meghatározott juttatásnak minősül, így a kapott érték 1,18-szorosa után 15% SZJA és 15,5% SZOCHO adófizetési kötelezettsége keletkezik a juttatónak. A juttatást kapó magánszemély részére a csekély összegű ajándék után nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mikor beszélhetünk csekély összegű ajándékról?

Abban az esetben, ha:

  • magánszemélyként évente egyszer történik a juttatás és az utalvány értéke nem haladja meg a minimálbér 10-át, ami a 2021-es évben max. 16 740 Ft,
  • a juttatást adó nevére kerül a számla kiállításra a vásárolt termékről,
  • a juttatónak nyilvántartást kell vezetnie a csekély értékű ajándékokról,
  • évente egyszer bárkinek adható, nem csak a munkavállalónak, hanem annak házastársának, gyermekeinek, vagy akár az unokái részére is.

Amennyiben a juttatás utalvány formájában történik, abban az esetben fontos, hogy körültekintően kell eljárni, hiszen a SZJA törvény szerint akkor nem minősül pénzben adott juttatásnak, ha megállapítható, hogy az utalvány milyen termékekre, szolgáltatásokra, valamint, hogy az nem visszaváltható.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...