Kata változások 2021. január 1-től

Írta: Trimova

2020.12.14.

A KATA bevezetése óta az egyik legnépszerűbb adózási forma. Kedvező feltételei mellett ez az adózás szélesebb körben vált gyakorlattá, legfőképpen a kisvállalkozások és az őket megbízó cégek körében.
A törvénymódosítás egyik fő célja az volt, hogy a jövőben ellehetetlenítse a kisadózó vállalkozások tételes adójának (’KATA’) alkalmazását burkolt foglalkoztatási jogviszonyok esetében, melynek következtében a Katv. szabályai több ponton is szigorodtak a jelenlegi szabályokhoz képest.

40%-os adó bevezetése
A jelenlegi szabályok alapján a KATA-s kisadózó vállalkozásokat kétféle adózási kötelezettség terheli. Az egyik a havonta fizetendő tételes adófizetési kötelezettség, a másik a kisadózó vállalkozás bevétele után fizetendő adófizetési kötelezettség, amennyiben a bevétel meghaladja a 12 millió forintot, abban az esetben a 12 millió Ft feletti részre 40 % -os mértékű adófizetési kötelezettség terheli.
A változás szerint a fentieken felül egy új, 40% -os adókötelezettség fogja terhelni a kisadózó vállalkozás bevételét az alábbi feltételek fennállása esetén.

• Amennyiben kapcsolat vállalkozás juttatja bevételhez a kisvállalkozót, abban az esetben a juttatás teljes összege után meg kell fizetnie a 40%-os adót, a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig.
• Ha a juttató kapcsolt vállalkozás nem minősül kifizetőnek, hanem külföldi illetőségű jogi személy vagy egyéb szervezet, akkor a 40 %-os mértékű adófizetési kötelezettség a kisadózó vállalkozást terheli.
• Ha a kisadózó vállalkozás részére kifizetőnek minősülő vállalkozás év elejétől összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt juttat, a kifizető a juttatás 3 millió forintot meghaladó része után 40 %-os adót köteles megfizetni. A 3 millió forintba nem kell beszámítani azt a bevételt, amely után a kapcsolt vállalkozásnak minősülő kifizető 40%-os adót köteles fizetni.
• Amennyiben 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel ugyanazon külföldi kifizetőtől származik, a bevétel 71,42%-a után a kisadózó vállalkozás köteles a 40%-os adót megfizetni.január 1-től megszűnik a „kettős katázás” lehetősége is, tehát ugyanaz a személy csak egy vállalkozásban lehet kisadózó.

Új adatszolgáltatás bevezetése:
2021. január 1-től a kisadózókat és üzleti partnereit terhelő adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályok is megváltoznak.
Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kisadózó vállalkozást és üzleti partnerét, amennyiben adott naptári évben üzleti partnerétől 1 millió Ft-ot meghaladó bevételt szerez. Az adatszolgáltatásból mentesülnek az a bevételek, amikről a kisadózó vállalkozás nem állított ki számlát.

A januári módosítás értelmében bővül azoknak a bevételeknek a köre, amikről nem kell adatot szolgáltatni, úgy, hogy az 1 millió Ft-os értékhatár változatlan marad. Emiatt az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése során azokat a bevételeket sem kell figyelembe venni, amelyekről a katás vállalkozás nem költségelszámolásra alkalmas bizonylatot állított ki.

Az év elejétől a kisadózó vállalkozásokat egy új tájékoztatási kötelezettség terheli, miszerint a kifizetőt a szerződés megkötésekor írásban kell tájékoztatni, hogy kisadózó vállalkozásnak minősül.
A 2020. december 31-ig a kifizetővel megkötött és 2021-ben is fennálló szerződéses jogviszony esetén 2021. január 15-ig kell tájékoztatni a körülményekről. A kifizető a tárgyévet követő év január 31-ig köteles tájékoztatni a kisadózó vállalkozást a 40 %-os mértékű adó alapjaként figyelembe vett összegről.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

ÚJRAKÖNYVELÉS

Cserbenhagyta a könyvelője? Újrakönyveljük a teljes könyvelési anyagát 50%-os díjon.

KIHELYEZETT KÖNYVELÉS

Szeretné, ha cégénél dolgozna kihelyezett munkatárunk?

CÉGCSOPORTOK KÖNYVELÉSE

Több cége van? Szeretné őket egységesen kezelni?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS

Teljeskörű bérszámfejtés, és TB ügyintézés.

KONTROLLING

Kontrolling, vezető számvitel, terv-tény eltérés, projektek eredményessége.

ÁTVILÁGÍTÁS

Ha értékesíteni szeretné cégét, vagy új befektetést tervez szükséges a független szakmai átvilágítás.

Hasonló posztok

Már csak pár nap van hátra az szja-bevallások leadásáig!

május 21-én lejár a személyijövedelemadó-bevallások (szja) leadási határideje! Ezen a napon zárul le az szja 1+1 százalékos felajánlások lehetősége is. Idén a pünkösdi ünnep miatt egy nappal tovább, május 21. éjfélig lehet benyújtani a bevallásokat a Nemzeti Adó- és...

Hamarosan kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatás szezonja

Foglalkoztatás fajtái Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentésével jön létre. Az egyszerűsített foglalkoztatás két fő formában valósul meg: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint alkalmi...

Három választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozók számára három adózási lehetőség áll rendelkezésre: a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó és az átalányadó. Hogyan működnek ezek a rendszerek, és milyen speciális szabályokat kell figyelembe...