Katás és kivás vállalkozások is kaphatnak MFB hitelt

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megkönnyíti az EU-s vállalkozási hitelkonstrukciók igénylési feltételeit, a kedvezményezettek körét is bővítik, így az egyszerűsített adózású vállalkozások is igényelhetnek hitelt. A változás augusztus 8-án lépett érvénybe.

A könnyítés során ügyfelekké válhatnak a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) szerint adózó vállalkozások is.

A fedezetértékelés alapja a beruházás tárgyát képező eszköz bruttó értéke az alanyi, vagy tárgyi adómentes vállalkozások esetében. A beruházás eddig 50 százalékos utófinanszírozását 100 százalékra emelték. A hitel fő célja a korszerűsítés, amit kezdő vállalkozások is igényelhetnek.

A 150 millió forint hitelösszegig történő eszközbeszerzés esetén teljes mértékben kifizethető a szállítónak abban az esetben, ha a partner megfelel a kritériumoknak. Ilyen előírás például, hogy a szállító saját tőkéje az utolsó lezárt üzleti évben nem lehet kisebb a jegyzett tőkéjénél és az elmúlt két évben nem volt veszteséges.

Bevezették az úgynevezett soft költségek megelőlegezését. Ennek köszönhetően finanszírozható a fejlesztéshez, beruházáshoz kapcsolódó kiegészítő tevékenység kiadásainak 50 százaléka 150 millió forint hitelösszegig, a 150 millió forint feletti hitelösszegeknél 25 százalék a finanszírozás mértéke. Ez utóbbinál a maximum 250 millió forint lehet a kifizethető soft költségek előlege.

2019. 09. 24.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK